Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Julai 05, 2011

Sah! Ambiga memang cuba menentang Yang Di Pertuan Agong !!!

Masa di sekolah dulu, bermula dari sekolah tadika, sekolah rendah sehinggalah ke sekolah menengah kita sering diajar oleh cikgu atau guru-guru sekolah tentang disiplin serta tatalaku atau adab sopan yang harus ada pada setiap orang supaya kita nampak seperti seorang insan yang benar-benar ada pendidikan, ada pegangan hidup, ada prinsip yang luhur, ada maruah, ada adat, tahu mengenang budi, tahu menghormati perasaan orang lain dan sebagainya.

Sewaktu di dalam kelas juga jika kita buat bising atau kecoh sebelum ketibaan guru mengajar dan bila guru dah sampai kita akan diam lalu berdiri lantas memberikan ucapan selamat pagi ke, tengah hari ke atau petang kepada cikgu kita. Dan kita tidak akan buat bising lagi sebab kita sangat menghormati cikgu kita selain sebagai seorang guru yang mengajar mata pelajaran khusus kita juga hormat cikgu sebab banyak memberi kata nasihat kepada kita agar menjadi seorang insan yang berguna suatu masa kelak. Dalam kelas juga kita sering diajar tentang kebersihan sebab itu dalam setiap kelas disediakan bakul sampah, bila ada kertas yang tak berguna buan ke dalam bakul sampah dan jangan buang merata-rata. Itu disiplin.

Juga, waktu masih belajar di sekolah tadika, sekolah rendah dan menengah kita dikategorikan sebagai golongan insan yang dibawah umur atau maksudnya belum mampu berfikir secara matang atau kononnya belum bijak ke atau entah apa atau juga mungkin dikira belum bersedia lagi untuk membuat keputusan yang tepat dan betul. Tetapi yang peliknya ialah pada seusia sebegitu rasa hormat dan taat kita terhadap apa yang pernah diajarkan kepada kita cepat pula meresap dan melekat dalam jiwa dan bila saja nampak cikgu lalu didepan kita, pasti ada rasa gerun dan timbul rasa hormat di dalam hati.

Dan yang pastinya, Ambiga Sreenavasan, bekas Presiden Majlis Peguam sebagai seorang warganegara Malaysia yang lahir di negara ini sudah tentu sekali dia sudah melalui semua proses tersebut dan jika tidak mana mungkin dia boleh diangkat sebagai Presiden Majlis Peguam satu ketika dulu, menerima gelaran Datuk, boleh bertemu dengan Hillary Clinton dan macam-macam lagi tetapi bagaimana segala yang pernah dia diajar dan belajar sejak dari kecil boleh lenyap begitu saja sesudah usia dia melewati setengah abad ?

Jika Ambiga masih lagi menganggap yang dia adalah sebahagian dari warganegara Malaysia, kenapa dia tidak pernah cuba untuk akur dan hormat dengan Titah Khas yang melarang sesiapa saja untuk membuat perhimpunan haram sebagaimana telah di sampaikan oleh Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong berkenaan dengan rancangan BERSHIT untuk mengadakan perarakan haram secara beramai-ramai menuju ke Istana Negara pada Sabtu 9 Julai ini ?

Ingkar terhadap Titah oleh Yang Di Pertuan Agong itu, Ambiga mahu menunjukkan kepada seluruh Malaysia bahawa beliau memang tidak mahu mengalah kepada sesiapa juga asalkan hasrat dia dipenuhi maka dia memohon pula untuk mengadap Yang Di Pertuan Agong bagi memohon restu Baginda agaknya Ambiga mahu Tuanku Mizan mengizinkan perhimpuan haram BERSHIT diteruskan juga.

Tetapi kenapa Ambiga tidak gunakan saja peluang bertemu dengan Yang Di Pertuan Agong itu untuk menyerahkan saja terus Memorandum 8 perkara itu kepada Baginda daripada dia bersusah payah memohon mengadap bagi menjelaskan kepada Tuanku Mizan tujuan mereka berarak di atas jalan raya semata-mata untuk tujuan berkenaan. Mana perginya akal bekas Presiden Majlis Peguam itu????????

2 ulasan:

Jeffry berkata...

PENGARUH MILITAN PENGANUT PAS DH MENJALAR KE SEBILANGAN MADRASAH, MAHAAD, SEKOLAH PONDOK DAN SEKOLAH2 KERAJAAN BROO. DIORANG SUKE AJAR ANAK MUDA KURANG HAJAR. MERUSUH SANA SINI. KURIKULUM ALA2 MILITAN DH MERESAP DLM JIWA ANAK DIDIK DIORANG! HUHUHU

hilbert berkata...

Memang lecehlah puak2 bershit tu bro, adakah patut untuk serahkan memorandum mereka wajib buat perhimpunan terlebih dulu baru serahkan kepada Agong hmmmmm...

Arkib Blog