Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Julai 31, 2011

MyDaftar: jangan dah dewasa kelak jadi petualang negara macam Ambiga!!!


Penghujung minggu bekerja yang lalu telah berlangsung satu majlis penyerahan sijil berupa dokumen-dokumen khas kepada pemohon yang berjaya anjuran Kementerian Dalam Negeri dan juga Jabatan Pendaftaran Negara JPN.

Pada majlis yang berlangsung di Dewan Tun Dr. Ismail PWTC itu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein telah menyerahkan 40 sijil kewarganegaraan, 30 sijil lahir dan 30 kad pengenalan diri kepada penerima kaum India.

Mereka adalah sebahagian daripada 9,539 pemohon di bawah program Mydaftar Masyarakat India yang berlangsung dari 19 hingga 26 February 2011 lepas iaitu juga merupakan program anjuran bersama KDN, JPN dan Pasukan Petugas Khas Pelaksanaan Jawatankuasa Kabinet Masyarakat India (SITF) - sumber Bernama.

Kepada mereka yang telah berjaya mendapat sijil penting dan sangat berguna itu, selain rasa bersyukur dan berterimakasih kepada pihak yang memenuhi impian selama ini, apa yang perlu mereka lakukan untuk negara dan masyarakat Malaysia keseluruhannya selepas ini adalah jauh lebih daripada hanya sekadar bersyukur atau ucapan terimakasih kerana ianya perlu disusuli dengan tindakan dan bukan hanya diucap melalui kata-kata.

Kita bukan tidak biasa dengan segolongan masyarakat, selagi mereka belum mendapat apa yang mereka mahu, kalau tidak dengan cara berlembut, lembut gigi dari lidah pasti mereka akan gunakan cara kekerasan sehinggalah segala kemahuan mereka sudah dipenuhi oleh pihak kerajaan.

Kita juga tidak mahu melihat dan mendengar, apabila semua apa yang mereka mahu sudah diperolehi dan sudah berada didalam genggaman masing-masing kelak akan membuat mereka mudah serta cepat lupa diri. Bila dah kerajaan bagi muka janganlah pula dilempar dengan tuba. Hidup sebagai rakyat Malaysia harus ada semangat bertolak-ansur yang kekal dan teguh selain semangat kerjasama yang jitu.

Jangan jadi macam Ambiga Sreenevasan yang semakin lama sudah menjadi semakin liat, semakin kebal disisi undang-undang negara Malaysia.

Tiada ulasan:

Arkib Blog