Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Jun 16, 2011

Kartun kes rogol:kenapa PUM hanya berang kepada Utusan Malaysia, akhbar lain bagaimana???

Pelik sangat dengan reaksi Persatuan Ulama Malaysia (PUM) berkenaan dengan penyiaran satu karikatur oleh akhbar arus perdana Utusan Malaysia yang menggambarkan seorang mangsa rogol sedang membuat aduan kes yang dihadapinya kepada dua jabatan yang berbeza iaitu satu jabatan agama manakala satu lagi pihak polis serta mendapat layanan berbeza juga daripada kedua-dua agensi tersebut.

PUM dalam pada itu terus menghentam Utusan Malaysia selain mendesak supaya kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap Utusan ekoran penyiaran kartun yang disifatkan oleh PUM sebagai menghina ajaran agama Islam. Disini saya bukannya nak sentuh samada saya bersetuju atau tidak dengan tuduhan menghina oleh PUM ke atas Utusan Malaysia berkaitan isu berkenaan tetapi saya cuba nak mempersoalkan tindakan PUM yang agak kurang cerdik apabila menyerang Utusan Malaysia bagai lagak hero-hero pengecut dalam Pakatan Pembangkang yang sentiasa fobia dengan akhbar nadi umat Melayu itu.

Sukalah dinyatakan disini, andaikata PUM memang tiada agenda yang tersembunyi disebalik isu kartun berkenaan atau memang tiada kaitan dengan pemimpin-pemimpin politik tertentu di negara ini maka sangat dialu-alukan kepada PUM untuk membelek akhbar-akhbar lain selain daripada Utusan Malaysia seperti Suara Keadilan, Harakah, Roket, See Hua Daily News, Sin Chiew Jit Poh, Nanyang Siang Pau dan lain-lain lagi untuk edisi semalam dan hari ini pasti akan terjumpa dengan satu muka surat yang turut menyiarkan lukisan kartun tersebut dan apakah PUM juga mahu kerajaan mengambil tindakan yang serupa kepada akhbar-akhbar berkenaan sebagaimana tekanan mereka terhadap Utusan Malaysia ?

2 ulasan:

Jeffry berkata...

SLM BRO..ORG YANG PATUT KENE HEMPOK DGN VIDEO KAT KEPALA TAK LAIN TAK BUKAN HADI BESI. DIA LA BIANG KELADINYA!..KEHKEHKEH

hilbert berkata...

Persatuan Ulama Malaysia juga mahu berjinak-jinak dengan politik agaknya bro..suara mereka lebih mirip suara pembangkang..

Arkib Blog