Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Mei 06, 2011

Lebih 60% wilayah di Sarawak telahpun dikuasai oleh kaum Lim Kit Siang

60 peratus adalah anggaran saya, mungkin lebih lagi dari itu memang iya namun jika dikatakan peratusannya kurang dari itu belum tentu iya. Telah dikuasai maksud saya bukanlah bermakna tanah itu telah dimiliki oleh kaum Lim Kit Siang kerana ianya tetap akan masih menjadi milik kerajaan negeri Sarawak cuma mereka hanya diberi kuasa ke atas tanah itu.

Sebahagian besar tanah di Bumi Kenyalang ini telahpun diberi hak oleh kerajaan BN Sarawak kepada begitu banyak syarikat-syarikat untuk diusahakan bagi tujuan yang pelbagai seperti untuk kawasan pembalakan, perladangan, perkapalan, perkilangan, perindustrian, perumahan dan sebagainya.

Selain daripada kawasan di bandar yang hampir 100 peratus memang dikuasai oleh kaum Lim Kit Siang ini, kawasan hutan atau pendalaman seperti bekas kawasan pembalakan terus menerus dikuasai oleh kaum Lim Kit Siang ini dengan keizinan kerajaan negeri untuk dimajukan sebagai kawasan penanaman kelapa sawit ini memang jelas mana-mana kawasan di Sarawak tanpa mengira ianya dibandar maupun di luar bandar akan terus dikuasai oleh kaum Lim Kit Siang dan kaum Bumiputera hanya mampu menelan air liur sehingga ke akhir hayat mereka.

Keadaan seperti ini sebenarnya telah menyebabkan banyak penduduk yang tinggal berdekatan dengan kawasan tanah yang diterokai oleh syarikat-syarikat yang mendapat persetujuan daripada kerajaan negeri langkah atau laluan mereka menjadi terbatas kerana ada kawasan-kawasan yang sebelum ini yang biasa dilalui oleh penduduk-penduduk berkenaan sudah disekat dan jika terdapat mana-mana penduduk yang masih melalui jalan dalam kawasan yang telah diisytihar sebagai kawasan larangan maka penduduk itu pula akan dianggap sebagai penceroboh walhal mereka adalah penduduk asal dikawasan berkenaan.

Itulah yang saya sebut sebagai kuasa telah diberi kepada kaum Lim Kit Siang oleh kerajaan Sarawak. Mereka diberi kuasa untuk melarang atau menghalang mana-mana penduduk berhampiran masuk ke dalam kawasan tersebut. Inilah yang juga saya sudah nampak, belum lagi mendapat kuasa mutlak untuk memerintah Sarawak, kaum Lim Kit Siang ini sebenarnya sudahpun menguasai lebih separuh daripada wilyalah-wilayah di Sarawak berbanding dengan kaum Bumiputera.

Belum lagi menjadi sebuah kerajaan untuk memerintah negeri Sarawak namun dari segi penguasaan ekonomi dan penguasaan wilayah di Sarawak kaum Lim Kit Siang lah yang lebih jauh ke depan berbanding dengan kaum Bumiputera dan oleh kerana kelebihan yang ada pada kaum Lim Kit Siang inilah yang telah menjadi asas persetujuan kerajaan negeri dalam menyerahkan kawasan-kawasan tertentu dalam Sarawak untuk dibangunkan serta dikuasai oleh kaum Lim Kit Siang.

Saya cuma hendak membayangkan nasib rakyat daripada kaum Bumiputera di Sarawak ini dikemudian hari sekiranya DAP dan PKR menjadi sebuah kerajaan, apakah perkara yang telah berlaku terhadap rakyat kaum Bumiputera di Pulau Pinang dan Selangor akan berlaku pula di Negeri Sarawak? Kaum Bumiputera akan disisih, dibeza dan diketepikan dalam semua hal...

1 ulasan:

Wanredone berkata...

"....Lebih 60% wilayah di Sarawak telahpun dikuasai oleh kaum Lim Kit Siang..."
..................................

Sdra Anak Merdeka, be direct dalam tulisan anda! Jangan TAKUT nak sebut "60% wilayah di Sarawak dikuasai oleh kaum CINA!" Ya, sebut kaum CINA, CINA, cina, cina! CINA, CINA!!!
Lim Kit Siang, memang dari kaum CINA, tapi bukan semua CINA itu Lim Kit Siang! .....

Arkib Blog