Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Mei 17, 2011

Diskriminasi kaum dalam Kristian di Borneo sudah lama wujud !

Cuba lihat dalam gambar di atas selain daripada Perdana Menteri DS Mohd Najib dan DS Idris Jala iaitu Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, mereka yang lain adalah pemimpin-pemimpin tertinggi bagi agama Kristian di Malaysia.

Lihat wajah pemimpin Kristian tu, lihat siapa mereka dengan teliti dan pastikan mana seorang daripada pemimpin-pemimpin Kristian itu yang mewakili kaum Bumiputera Kristian atau berketurunan Bumiputera? Tidak ada kan... Mengapa?

Bumiputera Kristian khususnya di Sarawak mahupun di Sabah memang patut mempunyai perasaan yang kecewa terhadap apa yang sering berlaku kepada mereka sejak kebelakangan ini. Orang lain yang makan nangka orang lain pula yang kena getah. Memang tak adil. Itu bola yang dilontar DAP dan disambut pula oleh PERKASA.

Hari Sabtu dan tentunya pagi hari Ahad suasana biasa dibandar-bandar utama dalam negeri Sarawak iaitu hari dimana untuk semua orang Kristian mengerjakan sembahyang di gereja ada beberapa perkara tanpa disedari tidak menepati konsep penyatuan itu sendiri seperti yang dianjurkan dalam semangat Kristus.

Misalnya hari Ahad sembahyang yang bermula jam 7 pagi kalau bukan orang Cina Kristian maka orang Bumiputera Kristian akan mengambil tempat untuk bersembahyang dan setelah selesai giliran kaum Cina dan begitulah sebaliknya. Itu bukan amalan yang dituntut dalam Kristian tetapi kenapa boleh berlaku sedemikian dalam ibadat orang Kristian?

Jawapannya lebih kurang seperti...minyak dengan air mana mungkin boleh bercampur. Mustahil. Mereka selamanya tidak mungkin akan mampu untuk menerima kehadiran kaum Bumiputera dalam kelompok mereka dan yang jelas mereka memang tidak selesa berada dibawah penguasaan kaum Bumiputera.

Itulah lebih kurangnya apa yang cuba diperjelaskan melalui gambar yang dipaparkan di atas. Di Sarawak dan juga Sabah, sebenarnya kaum Bumiputera yang beragama Kristian adalah lebih ramai jumlahnya dari kaum Cina tetapi dimanakah kedudukan mereka dalam pertubuhan Kristian?

Kaum Cina ada dua pilihan agama iaitu kalau bukan Kristian mereka pasti beragama Buddha sedangkan Bumiputera bukan Islam hanya ada satu agama iaitu Kristian selain 'paganisme dan itulah antara fakta mengapa saya katakan yang Bumiputera khususnya di Sarawak atau Sabah lebih ramai dari Cina yang beragama Kristian.

Bumiputera Kristian baik di Sarawak mahupun di Sabah, mereka harus berani melihat akan hal mengapa masih ada beberapa perkara itu adakalanya seolah-olah tidak menyebelahi kita walaupun sumbangan dari kita sentiasa ditagih dan diterima tetapi dimanakah letaknya semua sumbangan itu?

2 ulasan:

Jeffry berkata...

DEEAYYPIG BARU SEDAR BAHWA SOKONGAN KAUM DAYAK ADALAH PENENTU SEPERTI TERBUKTI PD PILIHANRAYA NEGERI S'WAK BARU2 NI BROO. SKANG NI MEREKA CUBA NAK BERMUKA2 DGN KAUM DAYAK SEMATA2 NAK DPTKAN UNDI MEREKA. HARAP2 KAUM DAYAK DI SABAH ATAU S'WAK SEDAR AKAN PERMAINAN POLITIK DEEAYYPIG NIH...HARKKK PTUIHHH!!

hilbert berkata...

Malangnya bro, ada juga suku2 kaum tertentu di Sarawak ni yang mudah dibelit, mula cakap bukan main..berdegar-degar tapi apabila dah kena ketuk sikit dengan DAP sudah mulalah cakap lain..takde jatidiri langsung

Arkib Blog