Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Oktober 28, 2009

Dr. Jeffery Kitingan telah tinggalkan PKR...

Sebagai rakyat Sarawak negeri yang berjiran dengan Sabah, saya merasa sangat gembira apabila mengetahui saja bahawa naib Presiden PKR iaitu Datuk Dr. Jeffery Kitingan telah meninggalkan Parti KeADILan Rakyat dengan meletakkan semua jawatan yang beliau sandang didalam parti berkenaan.

Jawapan yang mudah untuk kita teka kenapa dan mengapa sebabnya Dr. Jeffery mengambil keputusan yang sangat mengejut itu adalah disebabkan oleh tidak ada sebenar istilah "keADILan" yang wujud dalam PKR sebenarnya. Perkataan ADIL yang dicantum dengan kata "Ke & an'' itu hanyalah semata-semata untuk mengelirukan rakyat bukannya menggambarkan matlamat sebenarnya perjuangan parti itu.

Tindakan Dr. Jeffery ini juga telah memberi tamparan paling hebat kepada Datuk Dr. Chua Jui Meng yang belum setahun jagung menyarung jersy PKR apabila beliau menyatakan sebab utama mengapa beliau memilih untuk menyertai PKR dan bukannya DAP.

Menurut Chua Jui Meng, hati beliau sangat tersentuh dengan pengakuan yang telah dibuat oleh Presiden PKR Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang telah memberi jaminan bahawa PKR menolak konsep "ketuanan Melayu" jika berjaya menubuhkan kerajaan bersama dengan DAP dan juga PAS.

Belumpun sampai dua minggu Chua Jui Meng melahirkan rasa hati beliau yang sangat teruja dan terharu dengan kenyataan Dr. Wan Azizah itu, Dr. Jeffery pula telah bertindak untuk menafikan segalanya apabila timbul banyak kenyataan dari berbagai pengikut PKR di Sabah yang mempertikaikan perlantikan Thamrin Zaini sebagai Pengerusi Perhubungan PKR Sabah dan bukannya Dr. Jeffery.

Ramai pihak terutamanya pengikut PKR di Sabah yang kecewa dengan keputusan yang telah dibuat oleh PKR Pusat yang tidak memilih Dr. Jeffery untuk kejawatan itu dan apabila keadaan seperti telah berlaku maka para pengikut PKR Sabah mulai curiga dengan keikhlasan Dr. Wan Azizah apabila menyentuh soal konsep "ketuanan Melayu" sebagaimana yang telah dinyatakan oleh Chua Jui Meng sewaktu majlis makan malam di Kota Kinabalu baru-baru ini.

Mereka iaitu penyokong-penyokong PKR Sabah sudah mulai merasa ragu dengan dasar-dasar perjuangan PKR yang kononnya menolak konsep "ketuanan Melayu" sebagaimana yang telah didakwa oleh Chua Jui Meng. Mereka tidak nampak mana buktinya yang PKR ikhlas dengan kata-kata apabila telah tidak memilih Dr. Jeffery yang beragama Kristian untuk jawatan itu bagi menggantikan YB Azmin Ali tetapi telah memilih Thamrin Zaini yang berbangsa Melayu dan Islam.

Walau apapun, kini Dr. Jeffery telahpun bebas dan telah tidak bersama dengan PKR lagi. Dr. Jeffery telah bertindak bijak dan tepat apabila telah mengambil keputusan untuk meninggalkan PKR dan telah mengikut jejak langkah Dr. Chandra Muzaffar, Ezam Mohd. Noor dan yang lain-lain lagi keluar sebelum karam bersama PKR.

Di Sarawak pula, diharap kepada mereka-mereka terutamanya penyokong tegar PKR serta para pemimpin peringkat negeri di Sarawak ini, adalah sangat diharapkan agar anda lihat dan nilai sendiri perjuangan parti yang sedang anda sokong sekarang ini dengan berpaling seketika melihat apa yang sedang berlaku dengan PKR di Sabah. Buka hati dan lapangkan fikiran pasti anda akan dapat melihat sesuatu yang memang tidak kena dalam perjuangan PKR sebenarnya.

Syabas dan Tahniah kepada Datuk Dr. Jeffery Kitingan. Mulakan episod baru Datuk dalam dunia politik Malaysia dengan azam baru yang lebih bermakna buat rakyat Sabah khususnya dan Malaysia amnya. Selamat berjuang !!!

2 ulasan:

Jeffry berkata...

SLM BRO...YEZZZZ!! ITU YG KITA HARAP2KAN..PERPECAHAN DLM PKR MMG X DPT DI TAHAN2 LAGI. SESUNGGUHNYA PERJUANGAN PKR HANYALAH UTK 'BATERI 3A' SAJE..

MOTO PKR - "RAKYAT DI KENCINGKAN..3A DI SELAMATKAN"

.SLMT JLN PKR!!..SLMT BERSEMADI DGN TENANG!!!
KEHKEHKEHKEH

hilbert berkata...

iya salam Jeff,

semakin lama semakin lemah "batery 3A" tu...kurang air tu..

kita harap juga PKR akan terus berkubur... tiada jelas perjuangan mereka..susah mahu difahami.

Arkib Blog